Romanii din tinutul Herta si Bucovina

Desi poate ca multi se vor gandi de ce nu am spus moldovenii din tinutul Herta si Bucovina, am sa explic pe larg daca se poate, de ce am ales romanii si nu moldovenii. In primul rand pentru ca nu am auzit la noi in tara pe nimeni dorind sa fie alaturi de cei din Herta sau din Cernauti, singurii care inca mai sunt constienti ca rusii au furat aceste teritorii, sunt romanii.

Tinutul Herta a fost depopulat de “fratii” ucrainieni, caci daca in 1930 erau aici aproape 8.368 de locuitori, acum avem putin peste 2.000. Tintul Herta a facut parte sute de ani din Moldova, dar asa a fost sa fie,  la 28 iunie 1940 rusii au mai furat o palma de pamant romanesc, iar astazi acestia sunt inca obligati sa-si duca amarul intr-o tara care nu-i reprezinta, care nu-i recunoaste ca populatie.

Ar trebui sa va mai spunem ca nu intamplator am scris romanii din  tinutul Herta si Bucovina, pentru ca acestea au fost mereu regiuni separate, fiecare cu istoria si traditiile sale, insa niciodata populatia romaneasca de aici nu si-a uitat originea, inca mai spera la reinregirea Romaniei si revenirea in spatiul romanesc al uneia dintre cele mai frumoase regiuni a Moldovei istorice.

Va urma: Istoria orasului Cernauti, Viata si opera lui Ciprian Porumbescu, nascut in comuna  Sipotele Sucevei, actualmente in Ucraina, dar ingropat in Romania in comuna Stupca – astazi Ciprian Porumbescu.

Romanii din Ucraina

Romanii din Ucraina

Informatii recente:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *