Obtinerea cetateniei romane

Din ce in ce mai multi cetateni din Republica Moldova doresc sa aplice pentru redobandirea cetateniei romane, ceea ce pe mine nu poate decat sa ma bucure. Indiferent ca este vorba de cetateni ce doresc doar sa beneficieze de statutul de cetatean roman si sa circule liber in Uniunea Europeana, sau ca e vorba de patrioti ce se simt romani inca de pe vremea Uniunii Sovietice, sau de acea categorie ce spune cu candoare: vreau pasaport romanesc, vestea ca sute de mii de moldoveni au cetatenie romana este imbucurator.

Redobandirea cetateniei romane de catre moldoveni

“(1) Persoanele care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau această cetățenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum și descendenții acestora până la gradul III, la cerere, pot redobândi sau li se poate acorda cetățenia romană, cu posibilitatea păstrării cetățeniei străine și stabilirea domiciliului în țară sau cu menținerea acestuia în străinătate”.

Deci un cetatean al Republicii Moldova, care are rude de pana la gradul trei, nascute pe teritoriul Romaniei pana la date de la 28 iunie 1940 pot cere si obtine cetatenia romana.  In curand acest proces se va opri, caci au trecut deja 74 de ani, deci daca bunicii au mai putin de 74 de ani, nu mai puteti cere redobandirea cetateniei romane.

Acte necesare pentru redobandirea cetateniei romane

# buletinul celui care cere redobandirea cetateniei + copie legalizata

# Pasaportul in copie legalizata

# Cazier judiciar  din Romania si Moldova

# Certificat de nastere, casatorie, deces sau divorţ pentru descendentul de pe urma caruia vreti sa redobanditi cetatenia in copie legalizata

# Declaratia prin care autentificati ca nu ati mai cerut cetatenia romana – se face direct la birulul unde depuneti actele.

Daca aveti copii minori veti depune si copii dupa certificatele de nastere ale acestora. Copii majori depun dosar separat.

Cetatenia Romana

Informatii recente:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *