Moldova ar putea iesi din criza provocata de Rusia

Asa cum spuneam acum cateva zile despre exportul de miere de albine din Republica Moldova in tarile Uniunii Europene si in SUA, iata ca se pare ca tara noastra va primi inca un ajutor legat de redresarea economica, iar Rusia va fi cea care va pierde lupta cu embargoul. Ceea ce a determinat Moscova sa se joace cu Republica Moldova in ultimii ani, valoarea scazuta a exportului moldovenesc se pare ca va fi in avantajul exportatorilor moldoveni, caci exportul fiind ca valoare nesemnificativ pentru UE sau SUA, acestea ar putea absorbi mai mult decat exportau pana acum moldovenii in Rusia, deci avantaj noi.

Cum Moldova se poate lauda cu o agricultura ECO sau BIO, cel putin relativ la ceea ce se cultiva azi in Europa si in lume, avantajul iesirii pe pietele din vest ar putea insemna redresarea economiei moldovenesti, deci scopul propus de Putin si gasca ar putea fi un esec in ceea ce priveste Moldova.

Cel mai mare hop va fi in toamna, la alegeri, unde speram ca vectorul european sa nu fie pierdut, ar fi cel mai mare dezastru pentru Republica Moldova, insa eu cred in inteligenta moldoveneasca, care daca este nevoie se poate manifesta si la vot. Daca PCRM nu va prelua puterea, atunci am scapat si mergem inainte! Iar problema Transnistreana e pe cale sa se rezolve de la sine, datorita conjuncturii din Ucraina.

Am tot fost pacaliti cu exportul si dependenta de Rusia, inclusiv la vinuri, insa asa ca o idee generala, cel mai amare export de vin un Rusia a fost in caloare de 207,4 milioane de dolari, in 2005. De atunci valoarea a tost scazut, iar ca sa intelegem mai bine sitiuatia din jur, Romania a importat anul trecut vin in valoare de 50 de milioane de euro, desi la randul ei tara vecina exporta vin. Piata este, vin de calitate este, deci sa nu ne speriem, sa privim inainte.

Exporturi Moldova

Informatii recente:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *