Esti roman sau moldovean ?

Fara a vrea sa te conving ca ar trebui sa nu te consideri moldovean ci roman, am sa incerc totusi sa fac putin uz de inteligenta si de logica pentru a demonstra ca exista cu siguranta sanse mai mari ca romanii si moldovenii de peste Prut sa fie unul si acelasi popor. Voi lasa partea istorica la o parte, pentru ca este contoversata, am sa iau in calcul doar ceea ce este 100% sigur si acceptat de toata lumea, apoi trageti fiecare ce concluzie doriti. Evident exista si varianta in care esti intrebat: lumineaza soarele? DA. Cand nu este soare este intuneric? DA. Deci soarele ne da noua lumima? NU! Dar sunt cazuri mai rare, deci nu le mai discutam.

Esti roman sau moldovean  – ce spune logica?

Vom merge in istorie pana in anul 106 sau 273, cand de fapt romanii ai parasit Dacia – o sa discutam poate cu alt prilej despre asta la lectia de istorie – si cugetam: de ce ar vorbi aceiasi limba dacii liberi si cei ocupati, aceiasi limba ca si romanii din Timoc? Nu se cunoaste alt exemplu in care trei populatii diferite sa vorbeasca de fapt aceiasi limba ( romani, sau vlahi dupa unii, locuitorii din Valea Timocului si cetatenii actualei Republici a Moldovei). Logica ne spune ca ori vorbeau si inainte aceiasi limba ca si azi, ori dupa 273 au devenit un singur popor, altfel am fi si azi fiecare cu limba lui.

Mai am o intrebare logica, ati vazut ca toate imperiile antice, incepand cu persii, romanii si altii s-au oprit la Dunare. Nici Alexandru Macedon care a mers pana in India sau Africa nu a trecut Dunarea. Oare de ce? Poate ca de fapt tracii – sau dacii, daca vor unii sa-i numim asa –  erau prea puternici ca sa incerci sa lupti cu ei?

Mai am o teorie, legata de fatul ca toti recunosc ca pe teritoriul actual la Romaniei erau paduri dese si multe, pamant bogat si aur cat sa nu ai timp sa-l scoti din pamant – de fapt Traian a venit la noi dupa aur, asta este deja clar – iar daca este asa, de ce sa caute tracii (dacii) sa plece de aici? Eu cred ca le era asa de bine, incat au stat si au trait fericiti, pana au aparut ungurii si rusii. Iar daca te uiti la portul popular, la cantece si ce mai tine de cultura ancestrala, cred ca ai intels deja de ce esti roman nu “moldovan”!

Romania si Moldova

Esti roman sau moldovean – ce spune logica?

Informatii recente:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *