Efectele embargoului rusesc pentru Moldova

Ieri am citit informatia ca presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti s-a certat cu Vladimir Putin la samitul CSI. Pe langa stirea respectiva au aparut zeci de comentarii, legat in special de embargoul impus de Rusia tarilor ce vor sa adere la Uniunea Europeana. Multi dintre acesti ase tot gandesc daca Moldova procedeaza cortect. alegand calea integrarii europene, cu ricul de a se certa cu rusii. Am sa va explic in doar cateva cuvinte parerea mea. A accepta Rusia asa cum este ea acum, inseamna o prostie. Adica pe scurt, daca nu faci ca mine te pedepsesc, indiferent ca faci bine, faci in interesul tau, etc. Decat cu Rusia ca stapan iar eu ca moldovean sclav, mai bine liber si suveran. Indiferent cat este de greu la inceput.

Problema de baza in problema Rusiei nu este daca vrem sau nu sa fim prieteni ci faptul ca Vladimir Putin isi bate joc de moldoveni. Ne pedepseste cum vrea el, iar noi avem doua optiuni: sa rabdam sau sa ne supunem. Ei bine, chiar daca ruperea de sub cizma ruseasca inseamna cativa ani de chin, vom ajunge la final sa fim respectati, iar daca rusii vor dori sa mai vanda ceva in Moldova, sau sa ne tranziteze [ nu uitati ca au interese in Bulgaria si Grecia ], vor trebui sa ne respecte. OK, va trebui sa ridicam stacheta la productia agricola, cine va castiga la fina? Noi moldovenii! Cine va pierde? Rusia!

Rusia, sau mai bine zis Vladimir Putin se cearta cu toata lumea, credeti ca va castiga? Eu zic ca nu, caci nu pot crede ca Germania, Franta sau SUA vor accepta sa stea in genunchi in fata Rusiei, asa ca la final, chiar da Rusia va ramane cu teritoriile cucerite cu arma, in Moldova, Ucraina sau Georgia, va dansa pana la urma cum ii spun vesticii. Iar o Moldova europeana va avea mai multa putere decat una ruseasca.

putin-gaz

Informatii recente:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *