De la Nistru pan’la Tisa

Mihai Eminescu ramane cel mai controversat poet al Romanilor si Moldovenilor, pentru ca desi s-a nascut in Romania, este moldovean. Iar poezia sa “De la Nistru pan’la Tisa” spune totul, pana si titlul ei, Doina – ar trebui sa ne dea de gandit. Astazi Moldova – sau mai corect spus Basarabia, caci altfel am avea trei tari si un singur nume, ar fi Moldova lui Stefan Cel Mare, Moldova din dreapta Prutului si cea din stanga. Oare unde e adevararata Moldova? Acolo unde a ramas capitala sa – Suceava? Sau la Chisinau, unde popiticieni ise cearta daca suntem sau nu romani?

DreptateOare de partea cui este dreptatea? Oare de ce niciodata Eminescu sau mai nou Grigore Vieru si-au sustinut romanitatea? Oare de ce cel mai iubit lautar din Moldova, maestrul Nicolae Botgros se stie de cand lumea a fi roman? Oare de ce Ion Paladi a mai facut acea superba melodie in colaborare cu maestrul – Dorul Basarabiei?

Sa fi murit de to samanta Musatinlor in Basarabia? De ce sunt eu unionist? Pentru ca desi nu cred ca se va intampla minunea asta, vreau sa cred ca e posibil, sa fim iarasi o tara mare, poate ca nici nu va dati seama ca prin unire, am fi la fel de intinsi precum Germania sau Italia.

Am intrebat pe zeci ce frati de-ai mei din Chisinau, ce pierdem fratii mei daca ne unim? Nu mai suntem moldoveni? Ai vazut macar un locuitor din Iasi, Suceava sau Galati care nu se simte moldovean? Eu nu, poate ca doar cei din Bucovina, spun cu mandrie, da sunt roman, da sunt moldovean, insa mai bine spus sunt “bucovinean”.

Am reusit sa plecam pe calea Europeana, hai sa incercam sa mergem si pe calea intregirii tarii rupte in doua in 1812, macar de dragul de a fi langa bratii nostri din vechea Moldva!

Informatii recente:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *