Cristian Tabara bun venit in Moldova

Cristian Tabara a sosit cu adevarat in Moldova, asta este concluzia mea dupa ce mai bine de 10 ani am locuit pe meleagurile Basarabiei. De ce zic asta? Pentru ca abia acum si-a pus interbarea pe care eu o puneam zilnic moldovenilor acum 9 ani:  Ce ar fi dacă ati recunoaște că moldovenii sânt români ? Daca ar sti cat am intrebat eu, cat m-am chinuit, s-ar mai linisti, dar e firsesc sa t eintrebi, cand abia incepi sa cunosti realitatile din Republica Moldova. Am eu o intrebare si mai noua dar si mai greu de lamurit: De ce nu ne unim odata, sa scapam de probleme?

De ce ne trebuie unirea?

Azi moldoveni se plang ca nu au unde sa-si vanda produsele, de buna sau mai putin buna calitate. Le zic eu: in Romania, celor 20 de milioane de romani care nu comenteaza la fel de mult ca cei din Uniunea Europeana si nu pun embargou ca rusii. Daca s-ar uni ar scapa de problema gazelor, a curentului electric si al drumurilor pline de gropi. Ar avea drumul catre Europa deschis si ar scapa de problemele de securitate. Dar cea mai mare realizare ar fi aceea ca ar fi in aceiasi tara cu urmasii lui Stefan cel Mare. Ce ar pierde? Absolut nimic, corupti sunt si la stanga si la dreapta Prutului, doar ca in Romania deja au inceput sa-i adune. Pensii mai mari, salarii mai bune, asta ar castiga.

Sunt ardelean. Român din Ardeal, adică. Noi am trăit acolo sub unguri mai mult de 200 de ani, cât aţi trăit voi sub ruşi. Şi tot nu am uitat cine suntem. Şi tot i-am iubit pe moldoveni, pe munteni, pe bănăţeni, pe olteni, pe dobrogeni, pe maramureşeni… pe toţi ai noştri. Şi am vorbit româneşte tot timpul, în graiul nostru ardelenesc, chiar dacă sclifosiţii de sudişti au râs şi râd de el în continuare.

Cristian Tabara

Cristian Tabara

Informatii recente:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *