Cei 47 de ani care fac diferenta

Stateam si ma gandeam cum in prag de an nou, oare ce ar fi insemnat daca am fi avut putin noroc in 1812 si am fi rezistat cu Moldova intreaga pana in 1859? Am fi fost o tara unita, asta s-ar fi intamplat si asta uita sa spuna moldovenii atunci cand discuta daca sunt sau nu romani. Stau si ma intreb oare cat mai pot fi prostiti moldovenii, cand tara lor era intre 1346 si 1859 Principatul Moldovei. Fara nicio urma de Rusia sau rusi pe la noi. Acum datorita fratilor nostri mai mari, Bucovina si sudul Moldovei sunt la Ucrainieni, Transnistria este o rana deschisa unde misuna tancurile rusesti, iar la noi inca se mai discuta daca vrem in est sau in vest. In medicina exista o boala, se numeste dragostea fata de agresor, apare in special la cei rapiti si sechestrati, asta s afie si la moldoveni? Ok, ai stat sub jugul rusilor din 1812 pana in 1991 – adica  179 de ani, ast asa fie oare istoria Moldovei? Nu mai scad din ei perioada dintre 1918 si 1941, nu are rost, insa ma gandesc eu ca sutele de ani in care Moldova a insemnat Hotinul, Cetetea Alba, Iasul si Suceava – astea le stiu sau mai corect le inteleg moldovenistii?

Sa ma pici cu ceara daca eu inteleg de ce atunci cand se vorbeste de unire toti sar ca arsi si zic de romani sau daca nu ajunge – de olteni, dar nimeni nu spune de cei din Putna sau Suceava, din Iasi si Neamt? Oare nu au invatat moldovenii ce este Cetatea Neamtului? NU – caci daca ma uit unde se duc sa petreaca Craciunul sau Anul Nou pe vechi, la Sovata – e clar ca nu stiu ca exista Bucovina.

Asa m-a pocnit scraba, dintr-o data. Ma mai lasa, dar mereu revine gandul ca sunte m ori bolanzi ori prosti, daca ne uitam fratii de sange – nu zic de romani, zic de moldovenii lui Stefan cel Mare, preferand bolsevicii de la Moscova. Sa fie el Dodon sanatos, dar sa se duca in Siberia si sa stea acolo cu valorile lui Putin, eu le vreau pe cele de la Iasi si Suceava, de la Cernauti si Vaslui. Ma gandesc ca stia el Stefan de ce nu si-a facut manastiri in staga Prutului, sa nu le pangareasca rusii si fratii lui Dodon si Usatii. Ma poate contrazice cineva? Ma indoiesc!

Cetatea-Neamtului

Informatii recente:

  • Nu sunt informatii recente:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *