Autonomia Gagauza – Gagauz Yeri

Daca datele statistice sunt corecte,  4,6% din populatia Moldovei traieste in Gagauzia. Daca e mult sau putin, o pot spune altii, insa ceea ce ma nelinisteste pe mine ste de fapt destabilizarea pe care o provoaca din timp in timp conducatorii din Gagauz Yeri. In capitala Comrat traiesc 26.000 locuitori, parca nu e asa de mult, fiind mai degaraba un orasel decat un oras mare. Prin comparatie in Chisinau traiesc peste 670.000 de locuitori, iat la ultimul recensamant in Municipiul Balti traiau 149.800 locuitori, adica echivalent cu intreaga populatie din Gagauzia.

Impreuna cu Tiraspolul, regimul din Gagauzia lupta in principal pentru suprematia limbii ruse si impiedicarea unirii cu Romania. In rest nu am prea auzit politici de dezvoltare regionala, nici macar o lupta pentru implementarea limbii gagauze, inclusiv in adminsitratie. Cu greu poti trage concluzia ca in Gagauzia exista un spirit national, iar manipularea populatiei pare a fi principala ocupatie.

Poate avem placerea sa treaca pe aici si un locuitor simplu din Comrat sau din oricare alta localitate aflata pe teritoriul Gagauziei, sa ne spuna cum vede el lucrurile. Indiferent de ce va spune, daca limbajul este civilizat, va ramane aici postat, pentru a intelege si noi de ce avem atata frica de Europa in regiunea din sud, sau poate ca de fapt totul este o minciuna si referendumul a fost de fapt praf in ochii nostri. Am fi bucurosi sa vedem aici si cetateni moldoveni de origine gagauza, sa putem discuta liber despre orice, fara prejudecati.

Autonomia Gagauza

Informatii recente:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *