Adrian Paunescu un roman din Copaceni

Cred ca putini sunt in Romania care stiu ca Adrian Paunescu un roman din Copaceni – judetul Balti din Republica Moldova. Probabil ca aceasta este legatura dintre cei doi romani, unul plecat din copilarie din locurile natale si altul condamnat sa stea exilat in propria tara. Este vorba evident de cel mai mare poet contemporan al Moldovei – Grigore Vieru. Iar ca sa intelegeti ce va spun, ascultati va rog o voce nemuritoare, Tatiana Stepa cantand melodia Balada pentru Basarabia.

Adrian Paunescu un roman din Copaceni – Republica Moldova

Iata ca iarasi am ocazia sa imi reamintesc de faptul ca la 28 iunie 1940 Uniunea Sovietica a atacat de fapt Romania, printr-un ultimatum: deci inainte de venirea la putere a lui Mihai Antonescu in septembrie 1940. Lasand istoria la o parte, revenim la dragostea lui Adrian Paunescu pentru Basarabia si la cea a lui Grigore Vieru pentru Romania. Fiecare dintre cei doi poeti romani tanjea dupa jumatatea lipsa, iar ceea ce este mai trist, este ca nici unul dintre ei nu a izbutit sa vada visul romanilor implinit. Basarabia a mai facut parte din Romania doar intre 1941 si pana in martie 1944. Poate ca in 2018 cel tarziu vom avea o surpriza placuta, visata de Paunescu si Vieru deopotriva – Basarabia la ea acasa, in Romania.

Nu cred ca e locul sa discutam aici despre justetea acestei idei, fiind vorba despre visul celor doi, iar daca vrem sa negam ceva, sa-i negam pe ei ca poeti, sa le stergem amintirea si sa lasam istoria sa ne judece – sau sa-i judece pe ei.

adrian-paunescu

Adrian Paunescu un roman din Copaceni – Republica Moldova

Facebook Comments

Informatii recente:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *